Zdravstveno stanje hrvatskih branitelja

0

Oštećenje sluha

Fetus u majčinoj utrobi već u četvrtom mjesecu trudnoće primjećuje zvukove, a od šestog mjeseca reagira na njih. Osjet sluha pri rođenju je u potpunosti razvijen kao i kod odrasle osobe. Sluh je jedno od pet osjetila od neprocjenjive važnosti te se o njegovom zdravlju treba više brinuti. Sve češće, osobe mlađe životne dobi dolaze sa slušnim problemima. Pojavljuju se najčešće problemi u komunikaciji, što dovodi do društvene izoliranosti. Ako teškoće sa sluhom nisu nastale rođenjem ili zbog bolesti slušnog
organa, kontrola pregleda sluha trebala bi se obavljati jednom godišnje.

Često se misli da oštećenje sluha zahvaća samo stariju populaciju, no istraživanja pokazuju da problem sa sluhom imaju gotovo sve populacije, posebno hrvatski branitelji koji su bili izloženi ratnim zbivanjima. Glavni krivac je svakodnevna buka, počevši od one u prometu, kod industrijskih radnika, slušanje preglasne glazbe, u lovu, streljaštvu i kod svih hrvatskih branitelja koji su bili u vojnom sektoru. Oštećenje sluha bilježi se već kod jačine od 85dB. Hrvatski branitelji su buci bili izloženi svakodnevno.

Privremeni pomak praga čujnosti nakon izlaganja buci smatra se umaranjem uha te sam oporavak može trajati do 72 sata. Učestalim izlaganjem buci nastaje trajno oštećenje sluha koje se ne može regenerirati. Kao što je vidljivo u gornjoj tablici, buka prometa iznosi 70 dB, polijetanje zrakoplova 120 dB, a hitac iz oružja može dosegnuti i do 150 dB. Kao što je navedeno, oštećenje sluha nastupa već pri jačini od 85 dB, neovisno je li izloženost buci kraća ili
dulja.

Postoje različiti oblici oštećenja sluha

U srednjem uhu oštećenja nastaju zbog kronične upale bubnjića, gnoja ili mehaničkog oštećenja. Takvo oštećenje sluha uspješno se rješava kirurškim putem. Kod većine oštećenja sluha oštećen je osjetilni organ – pužnica. Oštećenja su često prouzročena na bojišnici što dovodi do toga da se tonovi u visokim frekvencijama lošije čuju, a upravo su oni potrebni za dobro razumijevanje govora. Sluh je jedno od primarnih osjetila neophodno za održavanje socijalnog kontakta. Osobe s oštećenim sluhom se izoliraju od društva, jer nisu u stanju komunicirati, ne razumiju ono što se govori. Branitelji koji su na ratištu bili izloženi detonacijama i pucnjevima su preživjeli akustičku traumu. Ona zahtjeva poseban tretman oboljele osobe što se u našem zdravstvenom sustavu ne provodi.

Zbog djelovanja zvuka od manje od <3ms s visokim zvučnim tlakom dolazi do oštećenja kortijevog organa koji se nalazi u unutrašnjem uhu (pužnica). Pored oštećenja sluha, pacijent obolijeva od Hyperakusisa ( preosjetljivost na zvuk/buku) i od Recruitmenta ( sniženi prag zvučne neugode). Ni jedno popratno oboljenje izazvano traumom ne rješava se adekvatno kod braniteljske populacije. Naši specijalisti za uho grlo nos dijagnosticiraju po najjednostavnijoj shemi čuje – ne čuje. Postojeća HZZO slušna pomagala nisu u tehničkoj mogućnosti prilagoditi se potrebama ovog specifičnog oštećenja sluha.

Zbog akustičke traume imaju i oštećenje sluha koje je više manje popraćeno šumom u uhu (Tinitusu). Zbog specifičnosti oštećenja sluha, popraćeno nesnošljivim šumom i preosjetljivošću na buku, nisu u stanju dobro razumijevati, što ih tjera u izolaciju i odvajanje od društva. Postaju zatvoreniji, potišteniji i na kraju prepušteni sami sebi. Čak 25% takvih osoba ima šum u uhu koji stvara značajne psihološke smetnje te u konačnici može dovesti i do suicidalnosti. Mjerenjem sluha i adekvatnom rehabilitacijom sa slušnim pomagalom se rješa a nagluhost te se smanjuje šum u uhu.

Kod slušne preosjetljivosti izazvane akustičkom traumom, što spada u specifično oštećenje sluha i ne može se uspoređivati s takozvanom staračkom nagluhošću, potreban je poseban pristup, kao i drugačije slušno pomagalo od onoga što trenutno propisuje HZZO. Takav dijagnostički pristup i pretraga se ne rade i ne postoje u cjeniku HZZO-a. Prijedlog je odrediti jednu od ORL klinika kao referentni centar gdje bi se omogućila adekvatna obrada i rehabilitacija. Opskrbljivanjem pacijenta slušnim pomagalom te vraćanje čujnosti omogućava osobi povratak u društveni život, kao i značajno smanjenje psiholoških oboljenja i suicida.

Akustičar/akustičarka za slušna pomagala

Da bi zvučni val postao registrirani zvuk, potreban je dug put. U ušnoj školjci zvučni val postaje signal koji se živcima dovode do mozga gdje se procijenjuju i dodjeljuju kao najdraža pjesma, ulična buka, padanje kiše ili plakanje djeteta. Ali što je kad iz zvučnog vala ne dolazi poznati zvuk? Tada pomaže akustičar/akustičarka za slušna pomagala, koji s najmodernijom tehnologijom nadoknađuje oštećen sluh. U Republici Hrvatskoj je to tvrtka Slušni centar Pavlović, dok je osnivač i vlasnik Ivan Pavlović jedini diplomirani akustičar u Hrvatskoj koji je apsolvirao Akademie für Hörakustik afh u njemačkom Lübecku.

Što radi akustičar/ akustičarka za slušna pomagala

Savjetovanje:  Klijent ima slušni aparat, ali i osjećaj da nečuje tako dobro kao prije. Otac se želi informirati o naglom gubljenju sluha, jer njegova kćer uskoro ide na rock festival. Klijenti dolaze sa različitim zahtjevima. U prodajnom prostoru akustičar za slušna pomagala preuzima klijente te ih individualno savjetuje o slušnim pomagalima i naglim gubitcima sluha.

Audiometrijsko testiranje sluha: Kako bi se moglo ustanoviti ošte-ćenje sluha klijenta, akustičar za slušna pomagala izvodi testiranje sluha – različitim tonovima u dubokom i visokom spektru. Time se određuje na kojoj glasnoći dolazi do ograničenja ili na kojoj frekvenciji tonovi nisu registrirani. Govornim testovima ustanovljuje se razumljivost govora. Ovi rezultati su potrebni za individualno svjetovanje.

Izrada slušnog umetka: Drugačije nego kod slušalica koje su kupuju, slušna pomagala se individualno prilagođavaju svakom klijentu. Uzima se otisak ušne školjke i slušnog kanala te akrilnim smjesama izrađuje laserski individaulani slušni umetak koji perfektno pristaje u uhu.

Podešavanje slušnih aparata: Pomoću softwarea slušno pomagalo se podešava prema sluhu klijenta. Testiranje sluha se redovito mjeri, a slušno pomagalo se prilagođava klijentu. Klijentu se pokazuje rukovanje, održavanje i njega slušnog pomagala.

Servisiranje i popravak slušnih aparata: Pojedini dijelovi slušnog aparate se čiste, pokvarene dijelove se izmijenjuje kao i baterije. Kako bi slušno pomagalo stalno isparavno funkcioniralo mora se redovito servisirati. Direktor tvrtke Slušni centar Pavlović d.o.o, Ivan Pavlović završio je akademiju za slušna pomagala u Njemačkoj, Luebecku. Na području Zagreba ima dvije poslovnice u ulicama Našičkoj 28 i Ilici 153. U Velikoj Gorici na adresi je Krešimirov trg br.12Svi zaposlenici Slušnog centra Pavlović obučeni su od strane akustičara Ivana Pavlovića u praktičnom dijelu, dok su teoretski dio putem seminara apsolvirali u Njemačkoj. U Slušnom centru Pavlović kriteriji su visoko postavljeni: Savršenstvo izrade: Slušno pomagalo je gotovo tek kada perfektno sjedi u uhu. Izrazita koncentracija i spretnost je potrebna.

Vrsno ophođenje prema klijentima: S lakoćom ulazimo u povjerljiv odnos s klijentima bez obzira radi li se odrasloj osobi ili se radi o pridobivanju pažnje i povjerenja djeteta.

Podijeli.

O Autoru

 • Video galerija

  Saborski zastupnik general Željko Glasnović - NE EKOCIDU!

  BUJICA GENERAL ZELJKO GLASNOVIC U SABOR!

  General Željko Glasnović

  Snimka prijenosa konferencije za novinare

  Željko Glasnović ZA SVE KOJI GA MRZE! "Napraviti ću Vam državu u 3 Mjeseca" !! 14.12.2017.

  Čestit Božić i sretna Nova godina 2018.

  Load more...
Autorska prava © Zdrug Politički portal | 2017.