Uspjeh Pakovog sela

0

 

Hrvatska pokazuje nepostojanje razvojne strategije, u kojoj bi posebnosti poljoprivredne ili stočarske proizvodnje morale zauzimati istaknuto mjesto. Posebno zabrinjava izostanak spoznaje o slabim hrvatskim industrijskim sposobnostima, zbog čega bi ruralni razvoj trebao biti bitna komponenta gospodarskog razvoja.

Poduzetništvo u Hrvatskoj, iako Hrvatska bilježi industrijsko poduzetništvo od početaka prve industrijske revolucije (izuma parnog stroja), a nastavak su cehovskog obrtništva, nije posebno razvijeno. Posljedica je to nametnutoga socijalizma koji je gušio privatno poduzetništvo, a u društvenom poduzetništvu poticao vojnu i tešku industriju za koje Hrvatska nije imala potencijala. Primjer mukotrpnog pokušaja iskorištavanja prirodnih resursa i doprinos mogućem razvoju je sirana I-Pak u vlasništvu Ivana Petrovića u Pakovom Selu. Sirana smještena u Dalmatinskoj zagori, na prostoru kojeg obilježava posebna submediteranska klima i vegetacija, oslanjajući se na kvalitetu mlijeka proizvedenog na tom području, svojim proizvodnim asortimanom izaziva posebnu pozornost kvalitetom koju postiže. Svi proizvodi sirane su nagrađeni zlatnim medaljama za kvalitetu, što je svojevrsni raritet.

Vlasnik sirane, Ivan Petrović, s vizijom posebnosti područja, klime ustrajava na inovativnim procesima unapređivanja vlastitih proizvoda. Spoznaja o stočarskom uzgoju za potrebe mljekarstva na području gdje je preko 300 vrsta trava za ispašu, potaklo je Ivana Petrovića uz vlastitu proizvodnju mlijeka na razvoj kooperantskog odnosa s proizvođačima mlijeka na području Dalmatinske zagore. Ustrajavanje na vrhunskoj kvaliteti sirovine, osnova je proizvodnje kvalitetnih sireva. Od oko 400 kooperanata otkupljuje oko 2,7 milijuna litara mlijeka godišnje od kojeg proizvodi kvalitetne i nagrađivane sireve i skutu.

Plasman proizvoda sirane vrši se preko ugostiteljskih objekata, pršutoreznica, trgovina delikatesama. Sirevi nisu dostupni u trgovinama široke potrošnje.

Ivan Petrović nije usredotočen samo na proizvodnju mlijeka i sireva, već je izgradnjom pršutane pokušao proširiti poslovanje na uzgoj svinja i preradu mesa. Posebnost u proizvodnji pršuta vrhunske kvalitete je tradicionalna tehnologija proizvodnje koja omogućava stvaranje endemske plijesni koja u procesu sazrijevanja pršuta lučenjem enzima daje poseban okus pršutu.

Suočen s izazovom razvoja i uspostave poslovanja sirane na temeljima kvalitetne proizvodnje mlijeka, razvoja farmi i poticanja kooperanata za proizvodnju mlijeka, podjednak pristup u proizvodnji pršuta zasnovanom na domaćoj proizvodnji svinja za sada nije na kvalitetan način moguć.

Iako poduzetnički svjestan prednosti proizvodnje mlijeka, sireva ili pršuta u Pakovu Selu, umjesto podrške u zaštiti i brendiranju tih proizvoda, omogućavanju lakšeg plasmana tih roba, tijela državne i lokalne uprave nisu dovoljno uključena u razvoj i iskorištavanje proizvodnih potencijala.

Hrvatski demografi i ekonomisti odavno ukazuju na deruralizaciju Hrvatske, smanjivanje tradicionalne proizvodnje i gubitak gospodarskog potencijala zbog urbanizacije stanovništva. Problemi s kojima se sreće vlasnik sirane poduzetnik Ivan Petrović sustavni su i rješivi samo izradom strategije gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Podijeli.

O Autoru

 • Video galerija

  Saborski zastupnik general Željko Glasnović - NE EKOCIDU!

  BUJICA GENERAL ZELJKO GLASNOVIC U SABOR!

  General Željko Glasnović

  Snimka prijenosa konferencije za novinare

  Željko Glasnović ZA SVE KOJI GA MRZE! "Napraviti ću Vam državu u 3 Mjeseca" !! 14.12.2017.

  Čestit Božić i sretna Nova godina 2018.

  Load more...
Autorska prava © Zdrug Politički portal | 2017.