HOS (izdaleka i izbliza)

0

Hrvatske obrambene snage (kratica HOS, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage[1]) bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu, te su uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile okosnicu otpora velikosrpskim snagama u Bosni i Hercegovini.
(https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatske_obrambene_snage)

IZBLIZA

Hrvatska nije bila naoružana, nije imala novčanih sredstava, nije imala kadrova, nije imal onih koji vjeruju u nastanak i opstanak Hrvatske.
Oni koji su bili bliže informacijama i sredstvima (HDZ jer je obnašao vlast nakon prvih demokratskih parlamentarnih izbora (još uvijek u sastavu jUngoslavije)), formirali su (jake) snage MUP-a, Zbor narodne garde (ZNG) prije osamostaljenja i priznanja kada nastupaju Oružane snage Republike Hrvatske (Hrvatska vojska).
ni snage MUP-a, ni ZNG nisu bile razvijene ni opremljene za obranu teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske i sigurnosti stanovništva na tom teritoriju.
Sada nastupa ono važno: financijski, organizacijski i kadrovski HOS sudjeluje u stvaranju i obrani RH od prvog trenutka.
jer
Svi nezaštićeni su morali pristupiti samoorganiziranju obrane i nabavke oružja. A nezaštićenih je bila većina.
Nisu MUP i ZNG bili sposobni oduprijeti se jna-četničko-velikosrpskoj agresiji.

(Pokvarena) Vlast u Zagrebu (nagodbenjački) žrtvuje (“prodaje”) teritorij i nebranjeno stanovništvo (u zamjenu za vlastiti opstanak (a nevlast kupovinu vremena)).
HOS je prirodno stvarni nositelj osamostaljenja Hrvatske, jer je bezrezervno (iako bez oružja, finacija, kadra, proizvodnje) zastupao obranu cjelokupnog teritorija i stanovništva na tom teritoriju. (Po definiciji države i institucija koje su sastavni dio države … narod vlada)).
Ostaviti (veći) dio stanovništva nebranjen je istočni grijeh (jugo-komunističkih) kadrova koji su upravljali HDZ-om u samim počecima rata.
Nagurali su i mupovske i zng, a kasnije i gardijsko-domobranske povlastice svojima (iako nisu svi u tim sastavima bili hdzovci ili orjunaši)(samo kontrolni paket (zapovjedno upravljačka struktura)).
Pamte očevi 91, i nemogućnost dobivanja ugovora (mup, zng, gardijske brigade) osim za prvu crtu.
Pamte i razdiobu oružja (samo nekima).
Pamte i nasrtaje jugo-četnika, paljevine i pokolje, progone.
HOS je stvoren od sinova tih ljudi. U tim okolnostima.
Srpska strana je sve hrvatske oružane snage nazivala ustašama (vjerujući u uspjeh prije “denacifikacije” Ukrajine).
Slabo naoružani i svjesni napuštenosti, ti Hrvati su prihvatili vlastiti izričaj (nikakav ideološki) i etablirali svoje znakovlje kao živuće, uprkos “službenom” Zagrebu, a pogotovo uprkos današnjoj političkoj kamarili (za koju su znali da će izgmizati kada rat završi).
Službeni Zagreb je računao kako će postojanje HOSa (po informacijama se to i događalo dok brigu o HV nisu preuzeli nepolitičari) omogućiti nagodbenjačku pregovaračku poziciju (opstanak jednih, a eliminacija drugih), te je svjesno provodio selektivnu organizaciju obrane (s ciljem žrtvovanja neželjenih struktura).

Pokvareno je sada (ako je već onda bio proglašen neželjenim, ipak je bio sastavljen od napuštenih) proglašavati HOS neželjenim.

Privilegije su odnijeli oni koji su se nadali srpskom uspjehu (račan, mesić, kosor, jUsipović, miLanović, pLenković).

IZDALEKA

Hrvatski razdor i međusobni rat bi (planirano) potpomogao srpsku agresiju.
Zadano stanje (pokvarenu politiku jugo-namještene osovine tuđman-šeks-manolić-mesić) je trebalo neutralizirati i objediniti ekonomsko-diplomatsko-vojne potencijale u interesu RH.
Izbjeći (dogovorenu) amputaciju Hrvatske.
Model sinergije jednih i drugih u cilju obrane od agresije, zanemarujući isplaniranost unutar hrvatskog sukoba i razjedinjenosti; zanemarujući “pokvarenost” jedne strane, zanemarujući loš međunarodni položaj druge strane doveo je do ujedinjenja finacijsko-diplomatsko-vojnog potencijala Hrvatske koja je proizvela međunardno priznanje, obranu i uspostavu mira.

Oružje protiv Hrvatske i Hrvata se pretvorilo u pobjedničko oružje.

HOS je svjedočanstvo o jednoj gubitničkoj politici (jugoslavenstva, orjunaštva, komunizma – sve u jednom), promašenosti planiranja tih kadrova, služinske i nagodbenjačke pozicije. I zlotvorno nenarodne krvoločne vlasti. Koja se smrću Prvog predsjednika pretvorila u aždaju (teror, ali bez srpskih žandara i srpskih oficira).
Proganjanje HOS-a je obračun sa svojm nečistom savješću. (Koja mene ne tangira.)
Njihova savjest mi ništa ne znači. Njihova nedjela su s teškim posljedicama i meni je posve razvidno kako treba s njima postupati.

Kradete povijest. Kradete živote.

Vidimo se u sljedećem miru!

Podijeli.

O Autoru

Autorska prava © Zdrug Politički portal | 2017.
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.