Je li hrvatski jezik hrvatski?

0

Povijest standardnog jezika je povijest jednog društva.

Standardni jezik je nadregionalni oblik jezika svih slojeva društva.[1] Nadregionalnost je njegovo osnovno svojstvo i glavni motiv njegova nastanka.[2] Svojom nadregionalnošću standardni jezik se razlikuje od dijalekata, koji su regionalni idiomi. A svojstvom da obuhvaća sve slojeve društva standardni jezik se razlikuje od sociolekata, koji su jezici pojedinih slojeva društva. To znači da standardni jezik ima šire područje prostiranja od dijalekata i od sociolekata. Zato se u definicijama standardnog jezika navodi da on natkriljuje dijalekte i sociolekte.[3] Standardni jezici mogu biti monocentrični, kakav je japanski, ruski ili islandski, a mogu biti i policentrični, kad različite nacije govore svaka svoju standardnu varijantu jednog zajedničkog standardnog jezika, kakav je slučaj s engleskim jezikom, njemačkim, francuskim itd.[4] https://hr.wikipedia.org/wiki/Standardni_jezik

Kad u Hrvatskoj netko zagovara korijenski pravopis, pod udarom je (koga? zašto? – prdež novojezika) osporavanja.
Kad se koristi današnja inačica (fonetsko pismo, pravopis novojezika, ipak je to samo (loš) odabir), srBi se izjašnjavaju o inačici srpskog jezika (smatrajući taj izričaj podvarijantom (srpskog) jezika).

Zašto smo i kako došli u stanje u kojem, je moguće poistovjećivati jezik jednog naroda s jezikom drugog naroda (kao da to nigdje u svijetu već nije postojalo)?
Jer se pravimo blesavi, iako nismo pametni.
Lakše nam je slušati srpsko-ruske poltrone na vlasti koji nas namještaju na srpstvo-jugoslavenstvo nego biti svoji.
Manja nam je opasnost govoriti latinski (jer su stari Latini izumrli) nego se “blesati” pričama o hrvatskom jeziku, jer tobože nijedan drugi ne poznajemo.
Povijest standardizacije hrvatskog jezika je povijest jugoslavenizacije hrvatskog jezika, a ne stvaranje osobenog identiteta jedne nacije (koja želi biti bitno različita od jugoslavenske).
Svi pokušaji uspostave osobenosti “standardnog” jezika bivaju okarakterizirani kao ustašizacija društva.

Za Dom sposobni!

Podijeli.

O Autoru

Autorska prava © Zdrug Politički portal | 2017.
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.