Pitanje države (i temelja

0

Tužba u SAD-u za odštetu stradalih u vrijeme NDH potiče pitanje sposobnosti kadrova u državnim službama.
Odgovor MVP-a (sa sumnjivim formulacijama o temeljima Republike Hrvatske na antifašističkim osnovama) krajnje je nekompetentno (nestručno).
Antifašističku borbu su poveli komunisti prerano (izazivajući nepotrebne civilne žrtve i bespotrebna razaranja), uz provedbu revolucije (koja je po međunarodnom ratnom pravu (koji je vrijedio u doba Drugog svjetskog rata) zabranjeno (zbog bespotrebnog izlaganja civila i dobara dodatnom stradanju).

Dokumenti o međunarodnom priznanju Republike Hrvatske su mjerodavni o naravi temelja RH (demokracija, slobode koje je RH bila dužna utkati u Ustav, međunarodne pravne standarde). Otkud sada antifašistički temelji kao dokaz da RH nije pravni slijednik NDH?

U francuskom ustavu u preambuli nema antifašizma kao temelja francuske republike. Znači li to kako je i Francuska pravna slijednica Petainove kolaboracijske države? U Francuskoj su okupatori bili Nijemci i uspostavili su marionetsku državu.
U francuskom Ustavu nema nikakve povijesti državnosti u preambuli. Znači li to kako Republika Francuska nema temelje?

Nakon njemačke invazije Francuske 1940. Pétain – tada u dobi od 84 godine – pozvan je u Ministarstvo rata. Dana 16. lipnja 1940. Pétain je postao premijer Francuske, naslijedivši Paula Reynauda, i odmah je Njemačkoj ponudio mir, koji je sklopljen 22. lipnja. Dana 2. srpnja 1940. Pétain organizira vlastitu vladu u Vichyju, a 10. srpnja iste godine preuzima vodstvo nove države nazvane Višijska Francuska. On je svoju diktaturu prenio na dio Francuske koji nije bio (izravno) pod njemačkom kontrolom. Pétain i njegov zamjenik Pierre Laval uspostavili su fašističku vladu. Ta je vlada surađivala s Adolfom Hitlerom i bila je pod njemačkom vlasti koja je zapovijedala svim događanjima u državi. Vlada je prihvatila i antisemitske zakone i deportirala je sve Židove u njemačke Sabirne logore.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Philippe_P%C3%A9tain

Preambula ustava je literarni a ne pravni uradak. Zbog tog se u ratnom i međunarodnom pravu ne nastupa s preambulom ustava, niti Ustava i njegovih odredbi.

Ali …

Ako je istina da je Republika Hrvatska nastala na temeljima ZAVNOH-a onda su Srbi dobili parnicu u Chicago-u, ali ću i ja podnijeti tužbu zbog prijevremenog ustanka, revolucije u ratu koji su prouzročili bespotrebno stradanje ljudi (čiji sam pravni nasljednik).
Tito je zločinac (jer je provodio zločine u ratu i u miru.)

MVP je nestručno, tendenciozno i ideološko ministarstvo. (Jer je Vlada RH takva.)

Oton Iveković

Podijeli.

O Autoru

Autorska prava © Zdrug Politički portal | 2017.
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.