St -Op (tHe War)

0

Tko kome, tko koga, tko što? (jedan upitnik)

Zapravo upit će biti postavljen odgovorom.

U Splitu (grad se hvali 1700 i nekom godinom postojanja) novinarstvo postoji i prije sLobodne Dalmacije, ali ne postoji poslije.

Novinarstvo u Splitu ima svoju (zatomljenu) povjeSt.

Novo doba (Split)

Novo doba su bile hrvatske dnevne novine iz Splita.[2][3] Izašle su prvi put 1918., a prestale izlaziti u proljeće 1941., nedugo nakon što je Split okupirala fašistička Italija. Uređivao ih je Vinko Kisić, a nakon njegove smrti 1928. godine uređivanje preuzima Vinko Brajević. U prve poteze talijanske vlasti u Splitu spada gašenje Novog doba 23. travnja 1941. godine. Od njegovih su ureda, tiskare, papira i suradnika napravili nakon šest dana novi dnevnik San Marco koji je izlazio na hrvatskom i talijanskom jeziku.[4] Padom Italije i dolaskom Splita pod vlast NDH, Novo doba obnavlja rad. Prvo obnovljeno izdanje bilo je 3. listopada 1943. Za urednika Novog doba koje je izlazilo u tom vremenu ustaški režim postavio je Stjepana Vukušića.[5] Novine su do 1941. izlazile svakodnevno, a od ponovnog početka rada 1943. svaki dan osim ponedjeljka. Nakon oslobođenja Splita 22. listopada 1944. Novo doba prestaje izlaziti. https://hr.wikipedia.org/wiki/Novo_doba_(Split)

(Naše) jedinstvo

Jedinstvo je bio hrvatski dnevnik iz Splita. Jedno vrijeme je izlazio kao trodnevnik odnosno dvaput tjedno. Objavljivale su domaće i inozemne političke članke, pisale o kulturnim događajima i sadržavali su manje književne priloge.[1] Bile su organ Hrvatske narodne stranke. Nastavak su izlaženja lista Narod. Tradicionalno su bile protutalijanski postavljene. Izašle su prvi put srpnja 1895., a prestale su izlaziti pod tim imenom lipnja 1905. Potom su promijenile ime u Naše jedinstvo.[1] Politički su bile bliske starom narodnjačkom dijelu vodstva Hrvatske stranke,[1] a politički protivnici su ih držali lojalnima austrijskoj politici.[2] Uređivali su ih Antun Stražičić, Nedjeljko Radičić i Ivan Velat. https://hr.wikipedia.org/wiki/Na%C5%A1e_jedinstvo

Narod (Split)

Narod je bio hrvatski trodnevnik iz Splita. List je pokrenuo Gajo Filomen Bulat. Izašle su prvi put 9. siječnja 1884., a prestale su izlaziti u 30. lipnja 1894. godine. Uređivao ih je Ivan Velat i Dinko Politeo, koji je u pojedinim razdobljima bio i izdavačem. Tekstovi su bili na hrvatskom jeziku, a bilo je i tekstova na talijanskom.

Na baštini Naroda nastavio je izlaziti list Jedinstvo.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Narod_(Split)

Ovo su dva i pol primjera (od pregršti) (zanijekanog) splitskog novinarstva, kojeg je bilo u izobilju, ali nakon komunjara niti spomen (ploča) na njih … samo 80 godina pojate (i crne rupe/a).

Normalno je SD (prali su nam mozak krvnikom titom, peru nam mozak i danas ako nas dograbe …) držati nakaradnim bastardom krvavog režima i zaboraviti da postoji.

Ali nije normalno: grad ima trg, građani Splita nemaju trg, jer trgom upravlja grad(ska vlast) kojem građani (Splita) ne pripadaju. (Jer bi turistički grad unovčio ljepotu i (sada nepostojeće) sadržaje trga.)

Podijeli.

O Autoru

Autorska prava © Zdrug Politički portal | 2017.
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.