Skidanje HOS ploče jednako je samoubojstvu moralnih vrednota temelja hrvatske demokracije!

0

Moralna uvjerenja oblikuju naciju. Moralna uvjerenja oblikuju političko mišljenje i djelovanje jedne nacije.

Kada inzistiranje nad političkom kompromisu diktira da se jedna strana uvedena u kompromis odrekne svojeg moralnog temelja, tada imamo ogroman problem, zapravo, to je prisiljavanje potonje na počinjenje moralnog samoubojstva. Ovo bi otprilike simboliziralo trenutnu političku klimu u Hrvatskoj koja ozbiljno narušava svakodnevni život u Hrvatskoj i u hrvatskoj dijaspori. Koalicijska vlada premijera Andreja Plenkovića je u posljednjih nekoliko dana priopćila kako će “ugraditi” kompromis u vezi s HOS “Za Dom Spremni” pločom u Jasenovcu … koja je dignuta u spomen na branitelje HOS-a koji su tamo stradali braneći Hrvatsku od srpske agresije 1991. godine. Ova je stvar nabijena ljevičarskim (komunističkim) zlonamjernim karakteriziranjima “Za Dom Spremni” kao pozdrava ustaškog režima. Povijesne činjenice nepobitno pokazuju da pozdrav “Za Dom Spremni”  živi već stotinama godina među patriotskim Hrvatima, a pozdrav Drugog svjetskog rata bio je “Za Dom i Poglavnika Spremni”.
Najavljena instalacija kompromisa podsjeća na diktatorsku eru komunističke Jugoslavije, kada kompromis nije značio kompromis već puko žigosanje tvrdih partijskih linija. Značajna je stvar ovdje, po kojoj ne može biti kompromisa, povijesna činjenica da su HOS snage pod istim znakom i amblemom kakav stoji na HOS ploči u Jasenovcu branili Hrvatsku od brutalne srpske agresije i tako znatno doprinijele ostvarenju neovisne hrvatske države. “Za Dom Spremni” bila je i moralna energija presudna za državnu slobodu od komunizma, a ova vlada pod pritiskom svojih ljevičarskih partnera koji sudjeluju u nastojanjima da se žrtve i agresor izjednače, nastoji ukloniti i zatrpati u zemlju tu slavnu za slobodu energiju! Zamijeniti “Za Dom Spremni” s “nečim drugim”, “više prihvatljivim”, kaže predsjednik hrvatske vlade i što još treba ozakoniti! Prihvatljivije kome!?

 

S obzirom na to da pravi proces kompromisa zahtijeva partnere ne vidim do sada da ovdje postoji bilo kakvo partnerstvo. Ono što se vidi jest da vlada diktira unaprijed kako će taj kompromis izgledati i, na drugoj strani, imamo zajednicu koja se zgražava čak na samu pomisao takvog kompromisa i koja se bori protiv skidanja HOSove ploče, imajući u vidu onu dobru borbu za slobodu od komunizma i demokraciju.
Kompromis koji hrvatska vlada najavljuje duboko zadire vrijeđanjem u povijesne činjenice i u motivaciju obrane Hrvatske u Domovinskom ratu. Stoga, ne može se postići kompromis u ovim bitnim za hrvatsku naciju stvarima iza zatvorenih vrata kada jedna strana diktira ishod namjeravanog kompromisa – ovo bi zahtijevalo referendum! Uostalom, referendum iz 1991. godine doživio je to da je 94% birača glasalo za nezavisnost od komunističke Jugoslavije, dajući tako priznanje moralnoj energiji što donosi pozdrav “Za Dom Spremni”. U sadašnjem sastavu Hrvatskog sabora, gdje je većina skrpana krpama HDZa, srpskom manjinom, prokomunističkim manjim strankama itd., ne možemo ni očekivati niti smatrati da će bilo koje donošenje zakona koji bi ozakonio uklanjanje ili mijenjanje ploče HOS biti pravedno ili prihvatljivo za žrtve koje su pale u Domovinskom ratu, a niti za moralne temelje neovsnosti Hrvatske. Posljedice bilo kakvog kompromisa postignutog sukladno vladinim najavama – uklanjanje HOS ploče i zamjena s drugom “više prihvatljivijom” bi bile katastrofalne. To je naročito zato što bi, u eventualnosti skidanja i zamjene ploče, bivši / sadšnji komunisti u Hrvatskoj ojačali svoja krila i lustracija Hrvatske od komunističkog sklopa misli i praksi došla bi do nove faze nemogućih i neostvarivih zadaća. Da je ispravno ovako zaključivati služi i sama činjenica javnog skupa komunista i antifašista u Zagrebu prije par dan gdje su se boje, zastave i pjesme komunističke Jugoslavije nesmetano isticale. Tolike silne godine nakon Domovinskog rata, a gotovo ništa se nije promijenilo za simboliku komunističkog totalitarnog režima na ulicama Hrvatske. Tragično! Izgubljeni životi u Domovinskom ratu i duboka devastacija zemlje hrvatske za slobodu od komunizma kao da nisu važni.
Što se to dogodilo s odgovornosti hrvatske vlade koja bi trebala zakonski zabraniti simboliku svih totalitarnih režima!
Jedno je jasno: nemoguće je postići bilo kakav kompromis po pitanju ploče HOS “Za Dom Spremni” u Jasenovcu, a da isti ne uzrokuje stvarne i teške i nedopustive štete statusu ciljeva Domovinskog rata, njegovom političkom i patriotskom profilu.
Situacija kompromisa kojeg koalicijska vlada promiče jest ona iza koje stoje zavjese sukoba morala. Mračni dijelovi političke elite i zajednice čvrsto se drže moralnih uvjerenja da je komunistička Jugoslavija prihvatljiva, a drugi dio političke elite i zajednice smatra da to nije. Stvarnost brutalne agresije u Domovinskom ratu i razlozi za koje se borilo protiv te agresije čvrsto stoje na strani potonjih. Klima vladinog kompromisa ukazuje na sukob interesa i sukob nespojivih moralnih uvjerenja. Ovaj je moralni sukob ujedno i sukob nekompatibilnih obveza za narod koji se izborio za slobodu od komunizma. Pobjeda u Domovinskom ratu donijela je sa sobom i obvezu vladajućih da lustriraju Hrvatsku sa svih razina društvenog života i administracije od utjecaja mentalnog sklopa i običaja komunističke Jugoslavije. U ovom trenutku jasno je da vidljiva orijentacija nekolicine moćnika za održavanje komunističkog mentaliteta u Hrvatskoj cvate u zabrinjavajućoj mjeri, pa tako, i zbog toga, ne smije biti kompromisa u slučaju HOS ploče u Jasenovcu.

 Ina Vukić, Sydney Australija, 31. kolovoza 2017.

Podijeli.

O Autoru

Autorska prava © Zdrug Politički portal | 2017.
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.